Τιμώμενα πρόσωπα και φορείς Honorary personalities & Organizations

Η λογική των διοργανωτών φορέων είναι να δημιουργηθεί μια κινητικότητα και να έρθουν στο προσκήνιο και σε γνώση του πλατιού κοινού φυσικά πρόσωπα και φορείς που με την στάση τους (ερευνητική, επιστημονική, εκδοτική, μελετητική, αφηγηματική κλπ) συνέβαλλαν έτσι ώστε το λαϊκό παραμύθι να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος προς όφελος όλων. Έτσι κάθε χρόνο αναπτύσσοντας ένα τεκμηριωμένο σκεπτικό προβαίνουν στην επίδοση τιμητικών πλακετών στους επιλεγμένους φορείς και τα ανάλογα φυσικά πρόσωπα.

6ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια"
(17-24 Μαρτίου 2019)

Για το 2019 τιμώμενος φορέας-οργανισμός είναι οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ


ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ το 2019 κλείνουν 25 χρόνια από το 1994 όταν άρχισαν να πρωτοεκδίδουν στη σειρά "ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" τους τόμους με επιλεγμένες συλλογές λαϊκών παραμυθιών από τις γωνιές της γης και αργότερα με θεματικό περιεχόμενο επικεντρωμένο σε μια ποικιλία από αναφορές. Τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους 37 διαφορετικούς τόμους συμπεριλαμβάνονται και τρεις τόμοι εμπνευσμένοι από τα ετήσια θεματικά αφιερώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης. Η συμβολή της παραμυθολογικής σειράς είναι σημαντική στον εμπλουτισμό της έντυπης παραγωγής στον ελληνόφωνο χώρο, αφού οι προφορικές παραδόσεις λαών του κόσμου έρχονται στο φως και γίνονται κτήμα των απανταχού παραμυθόφιλων αλλά και των επιστημόνων μελετητών και το έργο σημαντικών επώνυμων λαογράφων και ανθρωπολόγων γίνεται γνωστό στο ελληνικό κοινό φέρνοντας στην επιφάνεια μέρος της μελετητικής τους πορείας (πχ Pitre, Cambell, Wheeler). Η συνεχής και συνεπής κατ' έτος παραμυθολογική έντυπη παραγωγή που αποτυπώνεται σε καλαίσθητες και προσεγμένες εκδόσεις οδήγησαν τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" να προβούν στην τιμητική τους βράβευση.

Α) Σειρά: Του Κόσμου τα Παραμύθια -Συλλογές περιοχών
·         Παραμύθια από την Κίνα
·         Παραμύθια από την Περσία
·         Παραμύθια από τις Ινδίες
·         Παραμύθια από τον Αμαζόνιο
·         Παραμύθια των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής
·         Παραμύθια από το Μεξικό
·         Παραμύθια από τις Νότιες Θάλασσες
·         Παραμύθια από τη Ρωσία
·         Παραμύθια από την Ινδονησία
·         Παραμύθια από το Θιβέτ
·         Παραμύθια από την Αρμενία
·         Παραμύθια των Κελτών
·         Παραμύθια από τη Λογοτεχνία
·         Παραμύθια από τη Σικελία
·         Παραμύθια από το Κάιρο
·         Παραμύθια από την Καραϊβική
·         Παραμύθια των Απάτσι Τσιρικάουα
·         Παραμύθια από τη Σερβία
·         Παραμύθια από τη Σλοβακία
·         Παραμύθια από την Άγρια Δυση
·         Παραμύθια από το Περού
·         Ελληνόφωνα παραμύθια από την Κάτω Ιταλία
·         Σεφαραδίτικα παραμύθια των Βαλκανίων
·         Παραμύθια από τη Βουλγαρία
·         Παραμύθια από τη Μαδαγασκάρη
·         Θρύλοι και Παραμύθια από τη Μεσαιωνική Ισπανία

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ
  • Παραμύθια Αγάπης και Έρωτα
  •  Παραμύθια από τον Ηρόδοτο
  • Ελληνικά παραμύθια με Αρειμάνιους Δράκους
  • Παραμύθια με Ανεξιχνίαστες Γριές
  • Παραμύθια του Κάτω Κόσμου 
  • Παραμύθια των Παραμυθάδων 
Τόμοι αφιερωμένοι στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης
·         Παραμύθια των Ευχών
·         Παραμύθια με δυνατές γυναίκες
·         Παραμύθια των Μεταμορφώσεων
5ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια"
(17-24 Μαρτίου 2018)

Για το 2018 τιμώμενο πρόσωπο είναι η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη




ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ  ΣΑΣΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


Η Σάσα Βούλγαρη είναι από τους πρωτεργάτες-η πρωτεργάτρια- της αφήγησης στη σύγχρονη εποχή με πολύ σημαντική και ανεξίτηλη πορεία για την ελληνόφωνη αφήγηση. Το 2018 συμπληρώνονται 25 χρόνια από το 1993 όταν εμφανίστηκε με μια πορεία διαδρομής πλούσια,  μεστή, βαρύνουσα, ποικιλόμορφη σε περιεχόμενο. Σταθερή αξία ποιότητας και τεχνικής ικανότητας-αυτοδίδακτη η ίδια με μαθητεία στο οικογενειακό της περιβάλλον-με ευρύ ρεπερτόριο ιστοριών τόσο σε επίπεδο προφορικής παράδοσης (παραμύθια, θρύλοι, μυθολογικές ιστορίες, λαϊκές παραδόσεις) όσο και σε έργα γραπτής λογοτεχνίας αλλά και δικής της αφηγηματικής επινόησης με αφορμή συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς του πολιτισμού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για νεότερους αφηγητές και αφηγήτριες ανοίγοντας δρόμους στους κόσμους της προφορικής ιστόρησης. Με τη συμβολή της ως άποψη-προσέγγιση και τεχνική συγκρότηση επιμελείται και εισηγείται εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης. Για όλη την πολύτιμη συνεισφορά της στον κόσμο της ελληνόφωνης αφήγησης επιλέχτηκε να τιμηθεί από τους διοργανωτές με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αφήγηση.

4ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια"
(19-26 Μαρτίου 2017)

Για την τρέχουσα χρονιά θα βραβευτεί η Συντακτική Ομάδα του Ελληνικού Καταλόγου των Λαϊκών Παραμυθιών (Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου, Μ. Καπλάνογλου, Ε. Κατρινάκη).





ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 

Η συντακτική ομάδα του ελληνικού καταλόγου παραμυθιών (Γ. Μέγα) ξεκίνησε τη σημαντική μελετητική της διαδρομή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με βασικό κορμό τη συνεργασία των Άννας Αγγελοπούλου και Αίγλης Μπρούσκου όταν στην περίοδο 1987-1989 με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για το πρόγραμμα «Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας» προσεγγίστηκε ένα μέρος από το αρχείο παραμυθιών του Γ. Μέγα.  Το έργο αποτυπώθηκε εκδοτικά από τον πρώτο τόμο που αφορά στα μαγικά παραμύθια και που κυκλοφόρησε το 1994 με τον τόμο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΑΤ 700-749. Ουσιαστικά όμως αποτελεί τον δεύτερο τόμο του Ελληνικού Καταλόγου αφού ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1978 έναν χρόνο μετά το θάνατο του συντάκτη του Γ. Μέγα με θέμα τους Μύθους Ζώων ΑΤ 1-299. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο όπου η ενίσχυση της χρηματοδότησης έφερε τη συνεργασία των δύο προαναφερόμενων με τις Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, Ελένη Γκόνη, Δέσποινα Δαμιανού, Αθηνά Πεγκλίδου, Μαριάννα Ζουναλή, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη και ως εκδοτικό αποτέλεσμα την κυκλοφορία δύο ακόμη τόμων το 1999 με τίτλο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΑΤ 300-499 (3ου τόμου με Α και Β μέρος του καταλόγου Γ. Μέγα).



Η συντακτική ομάδα του ελληνικού καταλόγου παραμυθιών για την επόμενη περίοδο ανασυντάχτηκε μέσα από την μελετητική και συνεργατική πορεία ενός νέου βασικού κορμού, των Άννας Αγγελοπούλου, Μαριάνθης Καπλάνογλου και Εμμανουέλας Κατρινάκη και έφερε ως αποτέλεσμα δύο ακόμη τόμους στην κατηγορία των μαγικών παραμυθιών, του 4ου τόμου το 2004 (ΑΤ 500-559) και του 5ου τόμου το 2007 (ΑΤ 560-699) ολοκληρώνοντας ένα πολύτιμο και σημαντικό βήμα για την αξιακή του χρήση στην παραπέρα μελέτη του ελληνικού παραμυθιού λειτουργώντας στη λογική ενός έργου υποδομής.

Η συνεισφορά της συντακτικής ομάδας του ελληνικού καταλόγου είναι σημαντικότατη όχι μόνο στην πορεία μελέτης του ελληνικού παραμυθιακού λόγου αλλά και στην εκπροσώπησή του στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια για το λαϊκό παραμύθι, τόσο μέσα από ανακοινώσεις όσο και μέσα από τη συγγραφή άρθρων σε καταξιωμένα επιστημονικά συγγράμματα και συλλογικά έργα πολυετούς σπουδής του παραμυθολογικού υλικού (Εγκυκλοπαίδεια του Παραμυθιού-Γερμανία). Ο πολύτομος ελληνικός κατάλογος των πέντε βιβλίων για το σύνολο της κατηγορίας των μαγικών παραμυθιών ευτύχησε να δει μια συνοπτική κυκλοφορία στα αγγλικά που συμπεριλήφθηκε το 2012 στην διεθνώς φνλανδική αναγνωρισμένη σειρά των Folklore Fellows Communication με παραμυθολογικές δημοσιεύσεις από όλον τον κόσμο.

.........................................................................................................................

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια"
(15-20 Μαρτίου 2016)


Για την τρίτη διοργάνωση τιμώμενο πρόσωπο επίλέχτηκε να είναι
ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος




Ο Βασίλης . Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεννήθηκε το 1941 στον ΄Αγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε επί 42 χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων (1966-1971), στην ιδιωτική Εκπαίδευση (1971-1975), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας (1976-1989) και Καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας (με έμφαση στην Παιδική) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1989 έως το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει διατελέσει Μέλος και Πρόεδρος πολλών σωματείων. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το πανεπιστήμιο της Padova και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Το έργο του περιλαμβάνει βιβλία της ειδικότητάς του (πάνω από 60) για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/ νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, το παραμύθι, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.





ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗ Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ένας ακούρα-στος εργάτης της Έρευνας και μελέτης της παιδικής λογοτεχνίας, στην κριτική του βιβλίου καθώς και στη λαϊκή παράδοση και τη γλώσσα. Το έργο του –περισσότερα των 60 βιβλίων- περιλαμβάνει  βιβλία της ειδικότητάς του ως φιλόλογος και πανεπιστημιακός καθηγητής της νεοελληνικής λογο-τεχνίας (με έμφαση στην παιδική).


Ανάμεσα στις μεγάλες του και σημαντικές προσφορές είναι αυτή προς τη λαϊκή παράδοση και ιδιαί-τερα στο λαϊκό παραμύθι και τη αφήγησή του. Υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές του Φεστι-βάλ Αφήγησης Ολύμπου από το 2003, το οποίο διοργανώνεται και υποστηρίζεται από το Πανεπι-στήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία τοπικών συλλόγων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ του Πανελ-ληνίου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ) την περίοδο 2006-2014 ενώ πρωτοστάτησε στη δημι-ουργία αρχείου λαϊκών αφηγητών στο Εργαστήρι Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Η βιβλιοπαραγωγική του δραστηριότητα σε ένα μεγάλο της μέρος αφορά σε συλλογές με λαογραφι-κό υλικό της προφορικής παράδοσης και συγκεκριμένα των λαϊκών παραδόσεων και κύρια των λαϊκ-ών παραμυθιών ενώ στα ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνεται το φαινόμενο της αφήγησης από την παιδαγωγική της προσέγγιση αλλά και η φιγούρα του αφηγητή, λαϊκού και σύγχρονου.


Μερικά από τα σχετικά έργα του:


-Η ζωή και το παραμύθι


-Λαϊκά παραμύθια για μικρά παιδιά


-Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά


-Όσα μύθια τόση αλήθεια


-Τα λιγαπόλα


-Η Θεσσαλία στον Έντεχνο και λαϊκό λόγο

-Η γλώσσα στη λαϊκή λογοτεχνία

-Λαϊκή παράδοση: Επιβίωση και αναβίωση

-Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες

-Τέχνη και τεχνική του παραμυθιού

-Για την αφήγηση και τους αφηγητές

Η πρόσφατη (2014) δίτομη έκδοσή του «Θεσσαλικά λαϊκά παραμύθια» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση λαϊκών παραμυθιών με 272 παραμύθια από όλη τη θεσσαλική επικράτεια


2ο Φεστιβάλ Αφήγησης
"Αθήνα... μια πόλη παραμύθια"
(16-22 Μαρτίου 2015)

Τιμώμενο πρόσωπο της δεύτερης διοργάνωσης επιλέχτηκε να είναι
ο Αριστοφάνης Χουρδάκης







 Βιογραφικό Αριστοφάνη Χουρδάκη


Γεννήθηκε το 1932 στη Αγία Παρασκευή Πεδιάδας Ηρακλείου στην Κρήτη. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καστελλίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Αφού διορίστηκε δά-σκαλος, φοίτησε για δύο χρόνια στην Μετεκπαίδευση των Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Κρήτης και στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, ως δάσκαλος και διευθυντής απ’ όπου και συντα-ξιοδοτήθηκε.


 Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση.

Δύο λαογραφικές του συλλογές τιμήθηκαν με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών (1966, 1972).
Ασχολείται με το κρητικό παραμύθι , τα ανέκδοτα και τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης. Έχει εκδώσει  από το 1994  20 τόμους με παραμύθια, λαϊκές ιστορίες και ανέκδοτα της Κρήτης μετά από επιτόπια έρευνα σε όλη την Κρήτη επισκεπτόμενος περισσότερα από τριακόσια (300) χωριά και καταγράφοντας πάνω από πεντακόσια  (500) λαϊκά παραμύθια και διακόσιους (200) μύθους.
Η συμβολή του στην συγκέντρωση, καταγραφή και διάσωση αυτού του πλούσιου υλικού  δεν εξαντλείται μόνο στην λαογραφική, ανθρωπολογική και φιλολογι-κή προσέγγισή του αλλά αποτελεί αντικείμενο της γλωσσολογικής μελέτης αφού τα λαϊκά παραμύθια που διασώθηκαν αποτυπώνονται στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα και τις ντοπιολαλίες που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή (πχ Ανατολική Κρήτη- Ορεινή κεντρική Κρήτη- Δυτική Κρήτη).
Το 2013 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη διάσωση της Κρητικής Παράδοσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.