Οι αφηγητές- Storytellers 2020

2020
(Αναμένονται βιογραφικά και φωτογραφίες)

Annemarie Krarup  (DENMARK)

Μάνια Μαράτου

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Οι Υφάντρες των Παραμυθιών

Παραμυθοπεράσματα

Ελεάνα Χατζάκη

Παραμυθανθός

Θεόδωρος Ίντας

Με το λυχνάρι των Παραμυθιών

Παραμυθία

Αγγελική Αγαλιανού

2019

Pernille Stockfleth (DENMARK)


Pernille Stockfleth is an excellent storyteller, among the finest in Denmark. She has more than ten years of experience as a professional Storyteller and actor. She is a member of Besttellers (A group of great professional storytellers in Copenhagen). She is often invited to tell at a lot of festivals all around Denmark: The international storytelling festival “Words”, spoken Wordsfestival in Odense, at the estate Nørre Vosborg at Vestjyske Fortællefestival and a lot of other gigs and places throughout Denmark. 

 The Danish art Council has approved a state-refund for her own two plays: ”Ellen – Welcome to Hell” a true story of a woman in the Danish resistance, who´s bravery and courage sent her to the hell of the concentration camp Ravensbrückand back; and “ Bjørnekongen” or “ Bear King ”, a wonderful  fairytale about good and evil, and the strange creatures living in the big cold Nordic woods. She is preforming all over Denmark.

Pernille Stockfleth is a member of the following artistic groups and organizations: Besttellers, Vigga and Brohovederne, Danish artist Union  and  “1-2-3 Historier Nu!’ . She has her own company called Levende Fortællinger or: Living Stories. www.levendefortaellinger.dk

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1988 κι έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Βιβλιοθηκονομία. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην κατεύθυνση "Λαογραφία και Πολιτισμός¨" του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτοράς του. Ασχολείται με το λαϊκό παραμύθι από το 1999 και με την αφήγησή του από το 2003. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια και διεθνή συμπόσια με εισηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δύναμη της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή καθώς και για ζητήματα φιλολογικού κι ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος σχετικά με το λαϊκό παραμύθι. Ανακοινώσεις του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους. Αφηγείται σε ποικίλα ακροατήρια και χώρους μέσα από ένα ρεπερτόριο με περισσότερες από 200 ιστορίες απ' τις γωνιές του κόσμου. Πρόθεσή του είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των φίλων της αφήγησης και να δημιουργηθούν ανάλογα κέντρα παντού. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές με λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις και συνολικά δεκατέσσερα βιβλία από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α/συνέχεια, Εύμαρος και ΑΡΜΟΣ. Έχει την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων και του  Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια" από το 2014.  Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και έχει την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιατορία" από το 2016. 


Οι Ύφάντρες των ΠαραμυθιώνH Ομάδα Αφήγησης "οι Υφάντρες των Παραμυθιών" γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική της εκπαίδευση -μια πορεία που συνεχίζεται- τα πρώτα βήματά της έγιναν τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και έξω απ’ αυτήν, κοινωνούν την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών σε ακροατές που τα έχουν τόσο ανάγκη όσο κι οι ίδιες. Και επτα χρόνια τώρα μένει πάντα, στο τέλος κάθε αφήγησης, μια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουν είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί το υλικό που υπηρετούν κατά τη γνώμη τους  είναι πανάξιο και πρέπει να επιζήσει και να διαδοθεί, γιατί τα λαϊκά παραμύθια είναι μια κολυμπήθρα ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, όπου ο καθένας βαφτίζει τη ζωή του. Για να τη δει με μια νέα, καθαρότερη ματιά: παρηγορητική και
λυτρωτική... Η Ομάδα αποτελείται από τις Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. ΣουγιάΠαραμυθανθός


Η αγάπη της Ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός» για τα παραμύθια οδήγησε τα μέλη της  (Δ. Μάλλης - Κ. Μουλά) οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολύ χαρά , αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους. Έχουν αφηγηθεί, σε φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Μεταξύ άλλων έχουν αφηγηθεί στο «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού», στο Πήλιο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα», στο «Οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου», στο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης» στο «Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου Νάξου», στις Πλάκες Μήλου, στο τρενάκι Μουτζούρης του Πηλίου, στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», στην Πλάκα, στο «Κέντρο Νεότητας» του Δήμου Σαλαμίνας, σε πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων, Δήμου Αλίμου και του Δήμου Σαλαμίνας. Έχουν αφηγηθεί στο «Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια!» (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη» (2013, 2014, 2015, 2016, 2017,2018), στο φεστιβάλ «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (2014, 2015, 2016), στο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας (Πειραματικό, 2015) στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου (2016).
Συγγραφικό έργο:
Δημήτρης Μάλλης: "Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου" Εκδόσεις Οσελότος 2014, ¨Ο ίσκιος κουλουριάζεται το φως ξεθηκαρώνει", Οσελότος 2016
Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά:  Συμμετοχή με δυο παραμύθια στα συλλογικά έργα: "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014 -  και  "Παραμύθια των Ευχών" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015  
www.facebook.com/paramythanthos


 Ελεάνα ΧατζάκηΗ Ελεάνα Χατζάκη είναι αφηγήτρια ιστοριών, μύθων και παραμυθιών. Θα τη βρείτε σε χώρους πολιτισμού, εντός και εκτός των τοίχων, σε σχολεία, πλατείες, βιβλιοθήκες, σε αυλές και σε σκηνές και οπουδήποτε υπάρχει η μαγιά για τη μαγεία του μοιράσματος μιας –τουλάχιστον- ιστορίας. Παραμύθια που έχει επεξεργαστεί αφηγηματικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Απόπειρα στις συλλογές Από το στόμα στο χαρτί κι απ’ το χαρτί στο στόμα 2013, Παραμύθια των Ευχών 2014, Παραμύθια με Δυνατές Γυναίκες 2015.

Παραμυθοπεράσματα
Η Ομάδα αφήγησης Παραμυθοπεράσματα ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο της αφήγησης ως μια παρέα ανθρώπων με αγάπη και πάθος για την αφήγηση των παραμυθιών. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αναφοράς (εκπαίδευση, κοινωνικές επιστήμες, οικονομία) και συναντήθηκαν μέσα από έναν διετή σεμιναριακό κύκλο. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ αφήγησης (3ο, 4ο Φκαι 5ο εστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" 2016, 2017 και 2018, στο 9ο και 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" 2015,2016), στο 1ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Παραμυθιού 2017), 2η, 3η, 4η, 5η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού 2016, 2017, 2018, 2019). Η ομάδα αποτελείται από τις Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτο, Ι. Φώκου.

Θεόδωρος Ίντας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και του τμήματος Υποκριτικής Θεάτρου και Κινηματογράφου του ΙΕΚ Αμαρουσίου. Παρακολούθησε με επιτυχία το πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης με τίτλο: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική, Συμβουλευτική» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, κλόουν και κουκλοθεάτρου. Έχει γράψει τα βιβλία Ο Καραγκιόζης ξαναχτυπά από τις εκδόσεις Δορκάς, Ο Καραγκιόζης (μας) δουλεύει σε καντίνα, Το κασελάκι… και άλλες τρεις ιστορίες για ξυλοκόπους και παράδες και Το όνομα της γάτας από τις εκδόσεις Εντύποις. Επίσης έχει συμμετοχή με τις ιστορίες «Οι τρεις ευχές», «Η έξυπνη Γκρέτα» και «Τα άσπρα και τα μαύρα κρίνα» στα βιβλία – συλλογικά έργα Παραμύθια των Ευχών, Παραμύθια με δυνατές γυναίκες και Παραμύθια των μεταμορφώσεων αντίστοιχα, από τις εκδόσεις Απόπειρα. Εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός και ηθοποιός. Έχει παρακολουθήσει ένα διετές εργαστήριο πάνω στην τέχνη της αφήγησης, με δάσκαλο τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, και έχει συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια για την αφηγηματική τέχνη με Έλληνες και ξένους αφηγητές. Έχει αφηγηθεί στο 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης « Αθήνα… μια πόλη παραμύθια » (2015, 2016, 2017, 2018)  και στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (2016). Παραμύθια του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.  Ήμουνα κι εγώ εκεί

Η Ομάδα αφήγησης "Ημουνα κι εγώ εκεί" αποτελείται από τις Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη,  Α. Φλωράκη. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση) και περπατά τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στο 3ο, 4ο και 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" (2016, 2017,2018), στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" (2016) καθώς και στην 2η, 3η και 4η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2016, 2017,2018).

Κόκκινη Κλωστή

Η Ομάδα αφήγησης  "Κόκκινη Κλωστή" αποτελείται από τις Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη, Ε. Λεβεντάκη). Συναντιούνται από διαφορετκούς χώρους αναφοράς (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση, τεχνικοί τομείς, ψυχολογία) και εξερευνά με σεμνότητα τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στην 3η, 4η και 5η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2017, 2018, 2019 ) και στο 4ο και 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια"(2017,2018).

"Με το λυχνάρι των παραμυθιών"

 Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους της εκπαίδευσης, των Κοινωνικών Υπηρεσιών, και των τεχνών που μοιράζονται την αγάπη τους για τα παραμύθια και την προφορική τους αφήγηση.
……………………………………………………………………………......

Οι συμμετέχοντες αφηγητές, αφηγήτριες και ομάδες αφήγησης του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" 17-24 Μαρτίου 2018 θα ανακοινωθούν σύντομα

2018
Vigga Bro (Δανία)


Vigga Bro comes from a family with a long tradition of storytelling.  She has practised the ancient art of storytelling for many years.She was born 20th October 1937, is an actress, director, dramatist and storyteller. She has worked in many of Copenhagen leading theatres, from main parts at the Danish Royal Theatre to leading lady at revues at the highly rated ABC theatre. Has appeared in numerous film and TV productions. In the seventies Vigga Bro began directing and writing. Her start as a storyteller began in 1980 with performances of Dario Fo's Female Monologues and Mistero Buffo. From 1995 she has concentrated on storytelling for adults. She is telling old stories from all over the world. But most of her repertoire consists of her own stories. Together with her husband the bass player and composer Erik Moseholm she is also work on the art of weaving a tale together with music in music fables.
1996 Wrote a book about storytelling: "The Eye of the Hurricane"
Main stories of her own: "Red Shoes", "Applaud to the fantasy", “Bubbles”, “Snow”, "OK, one day you are going to die!", “Once upon a time”. 


Extract from reviews in the biggest Danish Newspapers:


 The girl with the red heart - The art of storytelling at the highest level


Vigga Bro is well versed in the art of narrating her own pictures, such that the public sees; in using language with such refinement, that the public listens; and in composing movements that transform the whole into a finely wrought drama.


In the mystical, magical light of the spirit-wolf, Vigga Bro captures the art of storytelling as it has been throughout the ages. She has you hanging on every word…


 What a performance of narrative theatre!


Throughout, Vigga Bro’s expressiveness is deeply personal – rhythmically musical, temperamentally dramatic and finely balanced between weighty seriousness and liberating humour.
A fine balance between seriousness and humour


The performance includes a series of particularly gripping narratives that reflect countless facets of human life. And Vigga Bro slips into and out of the many figurative portraits with sublime ease.


Elegant and funnyMusic and folktale - unpluggedThere is a depth, a breadth and a resonance in the way she recounts stories in a way that is nothing short of fantastic.


You cannot keep your eyes off her…you want to draw every word towards you, into you. Vigga Bro narrates her tales with such sympathetic understanding and mimicry that afterwards you feel as if you have seen it all visualised before you as if on a film!

Geeta Ramanujam (Ινδία)

Over the past 30 years, Geeta Ramanujam has defined and evolved the ancient art of storytelling and reimagined it to suit modern-day requirements. Her passion and dedication to the art has ensured that over 80,000 adults and 500,000 children have learnt and spread the power of storytelling. She relentlessly pursues her dream even today with a vision of integrating stories into education at schools to foster creativity, independence and participation in children.

Geeta’s vision for storytelling led her to create Kathalaya Trust in 1996. She then conceptualised and created 'The International Academy of Storytelling' at the Trust's main centre in Bangalore, India, which is the only globally recognised institution providing various levels of certifications and diplomas in storytelling. As the Founder and Executive Director of the Kathalaya Trust, she has positively impacted the art of storytelling all over the world. Geeta has personally trained over 85000 practitioners in the field of Storytelling.

Having travelled the nooks & crannies of India, Japan, Brazil, Eastern Europe, the UK, the US and Latin America telling and hearing, sharing and collecting stories, Geeta is setting up Story spaces – Kathalaya’s learning Centres to provide a platform for continuing the heritage of Storytelling all over the world.

Geeta is an Ashoka Fellow and the Indian coordinator for the International Storytelling Network - RIC and the coordinator for the Indian Storytelling Network. She has won many accolades in the field of Storytelling.

Σάσα ΒούλγαρηΚατάγεται από την Καρδίτσα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχοπαιδαγωγός και από τους πρωτεργάτες της τέχνης της νεοαφήγησης στην Ελλάδα. Αφηγείται σε παιδιά και ενηλίκους από το 1993. Δημιούργησε  και συνεργάστηκε σε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε βιβλιοθήκες και μουσειακούς χώρους. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με μια σειρά χώρων  ψυχαγωγίας (θέατρο Φούρνος,  Τσάι στη Σαχάρα, το Μπαράκι του Βασίλη, Παραμυθοχώρα), μουσεία (Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων) και  το Κολλέγιο Αθηνών. Το 2001 αφηγήθηκε ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1 με τίτλο: «Ψέματα κι αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια». Έχει αρθρογραφήσει και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το Νοέμβριο του 2003 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο ετήσιο Φεστιβάλ παραμυθιών του Βερολίνου «Berliner Marchentage» Διδάσκει το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης. Στο ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνονται παραμύθια, λογοτεχνικά κείμενα (πχ Παπαδιαμάντης),  παραδόσεις και συχνά τα συνοδεύει με μέρος ασματικό ή την συνεργασία-παρουσία μουσικού. Το 2013 τιμήθηκε για τα 20χρονα της προσφοράς της στην ελληνική αφήγηση από το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Δημήτρης Β. Προύσαλης

Εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1988 κι έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Βιβλιοθηκονομία. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην κατεύθυνση "Λαογραφία και Πολιτισμός¨" του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτοράς του. Ασχολείται με το λαϊκό παραμύθι από το 1999 και με την αφήγησή του από το 2003. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια και διεθνή συμπόσια με εισηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δύναμη της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή καθώς και για ζητήματα φιλολογικού κι ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος σχετικά με το λαϊκό παραμύθι. Ανακοινώσεις του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους. Αφηγείται σε ποικίλα ακροατήρια και χώρους μέσα από ένα ρεπερτόριο με 200 ιστορίες απ' τις γωνιές του κόσμου. Πρόθεσή του είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των φίλων της αφήγησης και να δημιουργηθούν ανάλογα κέντρα παντού. Έχει εκδώσει οκτώ συλλογές με λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις και συνολικά δεκαυτρία βιβλία από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α/συνέχεια, Εύμαρος και ΑΡΜΟΣ. Έχει την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων και του  Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια" από το 2014.  Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και έχει την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιατορία" από το 2016. 


Οι Υφάντρες των παραμυθιών

H Ομάδα Αφήγησης "οι Υφάντρες των Παραμυθιών" γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική της εκπαίδευση -μια πορεία που συνεχίζεται- τα πρώτα βήματά της έγιναν τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και έξω απ’ αυτήν, κοινωνούν την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών σε ακροατές που τα έχουν τόσο ανάγκη όσο κι οι ίδιες. Και τέσσερα χρόνια τώρα μένει πάντα, στο τέλος κάθε αφήγησης, μια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουν είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί το υλικό που υπηρετούν κατά τη γνώμη τους  είναι πανάξιο και πρέπει να επιζήσει και να διαδοθεί, γιατί τα λαϊκά παραμύθια είναι μια κολυμπήθρα ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, όπου ο καθένας βαφτίζει τη ζωή του. Για να τη δει με μια νέα, καθαρότερη ματιά: παρηγορητική και
λυτρωτική... Η Ομάδα αποτελείται από τις Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. Σουγιά
ΠαραμυθανθόςΗ αγάπη της Ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός» για τα παραμύθια οδήγησε τα μέλη της  (Δ. Μάλλης - Κ. Μουλά) οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολύ χαρά , αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους. Έχουν αφηγηθεί, σε φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Μεταξύ άλλων έχουν αφηγηθεί στο «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού», στο Πήλιο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα», στο «Οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου», στο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης» στο «Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου Νάξου», στις Πλάκες Μήλου, στο τρενάκι Μουτζούρης του Πηλίου, στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», στην Πλάκα, στο «Κέντρο Νεότητας» του Δήμου Σαλαμίνας, σε πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων, Δήμου Αλίμου και του Δήμου Σαλαμίνας. Έχουν αφηγηθεί στο «Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια!» (2014, 2015, 2016, 2017) στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη» (2013, 2014, 2015, 2016, 2017), στο φεστιβάλ «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (2014, 2015, 2016), στο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας (Πειραματικό, 2015) στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου (2016).
Συγγραφικό έργο:
Δημήτρης Μάλλης: "Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου" Εκδόσεις Οσελότος 2014, ¨Ο ίσκιος κουλουριάζεται το φως ξεθηκαρώνει", Οσελότος 2016
Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά:  Συμμετοχή με δυο παραμύθια στα συλλογικά έργα: "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014 -  και  "Παραμύθια των Ευχών" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015  
www.facebook.com/paramythanthos


Παραμυθοπεράσματα


Η Ομάδα αφήγησης Παραμυθοπεράσματα ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο της αφήγησης ως μια παρέα ανθρώπων με αγάπη και πάθος για την αφήγηση των παραμυθιών. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αναφοράς (εκπαίδευση, κοινωνικές επιστήμες, οικονομία) και συναντήθηκαν μέσα από έναν διετή σεμιναριακό κύκλο. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ αφήγησης (3οκαι 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης"Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" 2016 και 2017, στο 9ο και 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" 2015,2016), 1ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Παραμυθιού 2017), 2η, 3η, 4η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού 2016, 2017, 2018). Η ομάδα αποτελείται από τις Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτο, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη. 

 Ήμουνα κι εγώ εκεί

Η Ομάδα αφήγησης "Ημουνα κι εγώ εκεί" αποτελείται από τις Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη,  Α. Φλωράκη. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση) και περπατά τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στο 3ο και 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" (2016,2 017), στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" (2016) καθώς και στην 2η και 3η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2016, 2017).

Κόκκινη Κλωστή

Η Ομάδα αφήγησης  "Κόκκινη Κλωστή" αποτελείται από τις Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη, Ε. Λεβεντάκη). Συναντιούνται από διαφορετκούς χώρους αναφοράς (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση, τεχνικοί τομείς, ψυχολογία) και εξερευνά με σεμνότητα τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στην 3η και 4η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2017, 2018) και στο 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια"

Θοδωρής Ίντας

Ο Θεόδωρος Ίντας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης  και  του τμήματος Υποκριτικής Θεάτρου και Κινηματογράφου του ΙΕΚ Αμαρουσίου. Παρακολούθησε   με επιτυχία το πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης με τίτλο: «Ειδική   Αγωγή και  Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική, Συμβουλευτική» από το   Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμα έχει   παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού, κλόουν και κουκλοθεάτρου. Έχει γράψει τα βιβλία «Ο καραγκιόζης ξαναχτυπά» από τις εκδόσεις Δορκάς, «Ο καραγκιόζης (μας) δουλεύει σε καντίνα» και «Το κασελάκι… και άλλες τρεις ιστορίες για ξυλοκόπους και παράδες» από τις εκδόσεις Εντύποις. Επίσης έχει συμμετοχή με την ιστορία «Οι τρεις ευχές» στο βιβλίο-συλλογικό έργο «Παραμύθια των Ευχών» και στη συλλογή "Παραμύθια με δυνατές γυναίκες" (επιμ. Δ. Β. Προύσαλης) από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ. Εργάζεται ως   Κοινωνικός Λειτουργός και Ηθοποιός. Παράλληλα δραστηριοποιείται στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Έχει παρακολουθήσει ένα διετές εργαστήριο πάνω στην τέχνη της αφήγησης, με δάσκαλο τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, καθώς και έχει συμμετάσχει σε βιωματικά σεμινάρια για την αφηγηματική τέχνη με Έλληνες και ξένους αφηγητές. Έχει αφηγηθεί στο 2ο, 3ο, 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» (2015.2016, 2017) και στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Παραμύθια του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. 

Κάτια Καντούρη


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Μουσειολογία και στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στη Γαλλία.  Στην Αθήνα αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με το οποίο και συνεργάστηκε στενά. Έχει επίσης συνεργαστεί με τη σχολή χορού Art factory στον Πειραιά, καθώς και με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες, διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και αφήγησης, όπως και σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


2017

Heidi Dahlsveen (Νορβηγία)Εργάζεται ως επαγγελματίας  αφηγήτρια σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο από το 1996. Επικεντρώνεται κύρια στο να δημιουργεί-να μεταφέρει παραδοσιακές ιστορίες σε σύγχρονη μορφή. Εκτός από την ιστορήση εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο αντικείμενο της Αφήγησης στο Olso and Akhersus University College στον τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών. Το 2008  εξέδωσε ένα εισαγωγικό βιβλίο στην αφήγηση, στα νορβηγικά.

Heidi Dahlsveen has worked as a professional storyteller nationally and internationally since 1996. Her main focus is to make traditional stories contemporary. Besides telling, Heidi Dahlsveen is employed as associate professor in Storytelling at Oslo and Akershus University College of applied sciences. In 2008 she published an introductory book in storytelling.
Από το 1996 συγκεντρώνει και αφηγείται παραδοσιακές ερωτικές ιστορίες. Στην αφήγηση της Αθήνας θα ακούσετε ιστορίες που ποτέ δεν θα πιστεύατε πως έλεγαν οι πρόγονοί σας. Θα εκπλαγείτε παό το ότι εμείς οι άνθρωποι παλεύουμε με τα ίδια προβλήματα διαχρονικά. Αυτές οι ιστορίες μάς λένε ακόμα πως τα λαϊκά παραμύθια απευθύνονταν επίσης  σε ενήλικο ακροατήριο.

Since 1996 Heidi Dahlsveen has been collecting and telling erotic traditional stories. In this program you will hear stories you never could believe your ancestors told. You'll be amazed that we humans have struggled with the same problems over the years. These stories tell us that folktales were also intended for an adult audience.

Η συμμετοχή της Heidi Dahlsveen υποστηρίζεται από την EUNIC Greece-Πρεσβεία της Νορνηγίας στην Αθήνα

Anja Štefan (Σλοβενία)


Είναι επαγγελματίας προφορική αφηγήτρια-από τις λίγες περιπτώσεις που δραστηριοποιούνται στη Σλοβενία στον σχετικό χώρο, ιδρύτρια και διευθύνουσα από το 1998 του Stories Today Festival (Pripovedovalski festival Pravljice danes). Ως ερευνήτρια εξερευνά τη σλοβένικη προφορική παράδοση και έγινε μέλος του Ινστιούτου Εθνολογίας της Σλοβενίας και υπεύθυνη διαχείρισης της πολύτιμης συλλογής Σλοβενικών παραδοσιακών ιστοριών του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα που συγκέντρωσε ο καθηγητής Milko Matičetov. Έχει ΜΑ στην Λαογραφία και παράλληλα δραστηριοποιείται ως συγγραφέας στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Για το λογοτεχνικό της έργο στο προαναφερόμενο αντικείμενο έχει βραβευτεί επτά φορές στην πατρίδα της με ανάλογα βραβεία (2001-2010) , ενώ έργα της έχουν γίνει υλικό έμπνευσης για κουκλοθεατικές παραστάσεις και  μεταφορά στη μουσική για παιδιά. Τα περισσότερα από τα βιβλία της που αναφέρονται αναλυτικά στο αγγλικό σημείωμα έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Mladinska knjiga publishing house.

Η συμμετοχή της Anja Stefan υποστηρίζεται από την EUNIC Greece-Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Αθήνα.


She is an active oral storyteller, founder and the long-time director of the Stories Today Festival. As a researcher, she is affiliated with the Institute of Slovenian Ethnology and curator of the valuable Slovenian collection of stories from the second half of the last century that Dr. Milko Matičetov assembled. She graduated from Slovenian and English, before receiving an MA in Folklore. She writes primarily poems, fairy tales and literary riddles for children, and she published her first work in 1993.Her first acclaimed work was the collection of seven tales Melje, melje mlinček (Grind, Grind, Mill), for which she received the Levstik Award in 1999. She wrote a puppet show on the basis of her fairy tale Bobek in barčica (Bobek and the Little Boat, 2005), which was a hit for several years at the Ljubljana Puppet Theatre. For the collection of fairy tales Kotiček na koncu sveta (The Little Corner at the Edge of the World; 2005) she received her second Levstik Award; she received an award for an original Slovenian picture book for Sto ugank (100 Riddles; 2006). In 2007 she published the children’s story Štiri črne mravljice (Four Black Ants), which is being staged from 2014 at the Ljubljana Puppet Theatre. Her poems – such as “Iščemo hišico” (We’re Looking for a Little House; 2005) and “Lonček na pike” (The Pot on the Dot; 2008) – have often been set to music; Tomaž Habe, Jakob Jež, Jani Golob, Aldo Kumar, Ambrož Čopi, Milko Lazar, and others, have turned them into classical Slovenian children’s music. Anja Štefan’s most recent book of fiction, Gugalnica za vse (A Swing for Everyone; 2013) was nominated for the “Desetnica” and “Večernica” awards, and in 2014 she received the “Golden Pear” as a confirmation of the highest quality for children’s and youth literature. Most of her books are published by the Mladinska knjiga publishing house.
 

The Telling Theatre of Denmark (Δανία)

 
Beowolf in Action


The Telling Theatre (TTT) is a touring theatre company based in Copenhagen, Denmark. The company was founded in 1996 by Jesper la Cour and has been touring and performing for groups of children, youth and adults in seventeen countries on four continents.

TTT are exploring the meeting point between theatre and its origin: The storytelling. All of their productions start by telling a story, then finding the theatrecal dimentions, exploring the physical characters and developing the actions into a play. Through this work Jesper la Cour has created the Story Play Method which is a professional guide how to do a story.

All performances have simple sets and costumes; they use primitive instruments, which are used as props occasionally. Through expressive physical and vocal acting, mime, music and direct communication they spur the imagination of the audience, who on their parts are involved in a fantasy journey of the story told.

They have a passion for myths, legends and folktales. Stories that opens a door to insight and let us peak into why we do as we do and are as we are.

During the past 20 years they have produced twelve performances, played more than 1700 performances for about 160.000 kids and 20.000 grown-ups. They have performed in schools, libraries, theatres, communities, corporations, at festivals in Denmark and  Sweden, Norway, Germany and in English in Ireland, Northern Ireland, Finland, Italy, India, Tanzania, Russia, England, Bulgaria, USA and Canada.

TTT received Horsens Award of Childrens theatre in 2006, the prize for Best Storytelling performances at Kingfestival 2009, Velikiy Novgorod, Russia and a prize for Craftmanship in creating mythological caracters, Magic Certain Festival 2014, Bulgaria.
Συντελεστές του The Telling Theatre of Denmark

Jesper La Cour Andersen


Αφηγητής, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και Διευθυντής επί 20ετίας του ΤΤΤ. Με περισσότερες των 1700 παραστάσεων σε 100 φεστιβάλ στη Δανία και 16 χώρες του εξωτερικού σε τέσσερις ηπείρους. Δημιουργός της Story Play Method που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά σεμινάρια στην Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ. Βραβευμένος για την τέχνη του στη Δανία αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού (Ρωσία, Καναδάς, Βουλγαρία). Το προσωπικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημιουργία προσωπικών ιστοριών μέσω της μεθόδου του. Αναλυτικό βιογραφικό στα αγγλικά:

Date and place of birth:  10.04. 1963        Copenhagen, Denmark
Official Address: Wesselsgade 18 B 4. th., DK-2200 Kbh. N.

Education: 5 years apprenticeship by Master Andersen and Vind and 5 years autodidact experience. 20 years supervising by Voice International Studio leader, Nadine George.
Qualification: Creative director and Storyteller and leading actor in 20 years of independent theatre activity with The Telling Theatre. Director, Storyteller, Actor, Play writer.
Professional development: The Telling Theatre has been supported by the Danish Arts Council since 2000 and achieves operational support from the Danish Arts Council since 2013. Member of the Refusion Committee, Danish Arts Council 2009-2013. Member of the Danish Actors Union since 1996.
Projects:  About 1700 performances and 100 festivals in Denmark and in 16 countries on 4 continents. Creator of the Story Play Method. Professional workshops using the Story Play Method held in University College, Hammar, Norway 2012, Meyerholt Center, Moscow, Russia 2012 and 2013, Kids Euro Festival, Washington, USA 2013. The three high profiled workshops were supported by the Danish Arts Council, Denmark, 2014.
Research project on the Story Play Method, 2013-16. 6 workshops with groups consisting of children, youngsters, grown-ups and elders, developing stories in a vertical timeline. The idea is to make a child (10-12), a youngster (15-22), a grown-up (23-59) and an elder (60+) person help each other  creating stories by sharing.
Awards: The Telling Theatre: The Children Theatre Award 2006, Horsens, Denmark.

Beowulf awards: Best Interactive Storytelling Performance, King Festival 2009, Novgorod Velikiy, Russia. For the Craftsmanship in creating characters in the mythological story, 15th International Festival for Childrens Performances 2014, Targovishte, Bulgarie.
Storytelling: Tall tale Competition International Award, St. John’s Storytelling Festival 2007, Newfoundland, Canada.
Residence of The Telling Theatre: The Experimental Station - Workshop for Performing Arts, Sdr. Boulevard 81, Copenhagen V, Denmark. http://www.forsoegsstationen.dk/english/
Areas of professional interest: Creating personal stories into perming art by the Story Play Method.
Languages: Danish, English
Troels Kirk Ejsing
Αφηγητής, ηθοποιός και μουσικός με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ στη Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και ΗΠΑ αφηγείται παραδοσιακές ιστορίες, μύθους, θρύλους αλλά και προσωπικές του δημιουργίες. Διευθύνει το περιοδεύον θέατρο Dunkelblaa για παιδιά, νέους και οικογένειες, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αφηγητών του Lejre και νυν  διευθύνων υπεύθυνος του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης του Sagnlandet Lejre και ενός περιφερειακού προγράμματος για την προώθηση της αφήγησης στην περιοχή Δυτικά  Sealand. Δημιουργεί εργαστήρια αφήγησης για παιδιά και νέους και διδάσκει σε master class άλλους αφηγητές.Αναλυτικό βιογραφικό στα αγγλικά:
Performing storyteller, actor and musician

As a storyteller participated in international storytelling festivals or at local venues in Denmark, Sweden, Finland, USA. Performs traditional stories: Myths, tales, legends as well as selfmade and self lived stories.
Performs reuglarily at storytelling venues and events such as "Storytelling-Attacks", "Compulsive Liars Night" etc. on the Danish Storytelling scene.
As an acting Musician in The Telling Theatres "Beowulf" and "Amled" touring Denmark and performing at storytelling and theatre festivals in Denmark, Sweden, Finland, Russsia, UK, Ireland, Canada, Italy.
As a musician created "Un-plugged" soundtracks for The telling Theatre and Dunkelblaa on various instruments as: watering can, Wash tub bass, body-percussion, jews harp.
Composer/arranger, singer, bass- and guitarplayer in the rock band "de LYSLEVENDE".

Organiser, auteur and playwright

Runs his own touring theatre: "Dunkelblaa" in which he creates performances for children, youth and families in an synthesis of storytelling and acting making modern interpretations of classic and traditional stories from all over the world.
Former chairman of the Society for Storytelling in Lejre, DK and head responsible for the annual international storytelling festival at "Sagnlandet Lejre" and an regional project promoting storytelling for the broad society i the Region of West Sealand, DK.
Booker and host at a series of storytelling nights at "Karens Minde" Cultural House, Copenhagen, DK Creating workshops for children and youth about storytelling as well as tutoring other storytellers and runnig masterclasses

Education

Educated as an actor at a private school in Copenhagen. Private tutoring in clown/comedian; Nadine George Voice Studio "The Dramatics Greenhouse" a two year course in play writing.

 .....................

The poem of Beowulf is one of the very early written sources that describes events on the soil of the Danes. According to literature researchers and historians the poem is written on the background of oral tradition around 700-800 AD but probably has it’s oral roots all the way back to 400-500 AD.

Something, an incident, gave a monk, probably in Nothhumbria, a reason to write it down. Today you’ll find a transcript from 1100 AD in the British Library in London. It’s considered the oldest poem in England.

Resumé:

King Rothgar builds a new hall. Some dark shadows looking like trolls are sneaking around in the forest looking at the new hall with hateful eyes. The biggest of them is called Grendel. The new hall is named the Deer Hall and a mighty feast is being held. The feast is so good that the guests don’t want to go home when it’s finished and falls asleep in the hall. In the deep, cold night a huge dark shadow, Grendel leaves the bog and enters the hall and eats 30 of the Kings men. After that nobody wants to stay in the hall and King Rothgar gets sad and goes to his room (for 12 years).
But in Sweden lives King Hygelac and one of his men has a son called Beowulf. He wins a great reputation already as a young boy. He goes to sea in his new boat with his friend, Breka. They captures and Beowulf saves Breka, kills a sea monster and swims for a whole night. King Hygelac calles him the best swimmer in all Sweden. When he grows up he hears about King Rothgar who has been sitting in misery in Denmark for 12 years and he asks permission to go and help King Rothgar. King Hygelac gives him a ship and 14 of his men (and women) to join him.
King Rothgar receives Beowulf and his men in the Deer Hall and they are asked to eat with the King. But one of the Kings men, Unfaith, is not happy to see Beowulf and is hostile to him. But the King stops him and leaves Beowulf and his friends to sleep in the Deer Hall. Beowulf decides to meet the troll face to face and with his bare hands. Grendel shows up and Beowulf fights him. No sword can hurt Grendel but Beowulf pulls one of his arms off and Grendel flees back to the bog. The arm is hung under the ceiling so everybody can see it.
When King Hygelac sees the arm he thinks that they’ll never see that troll again and invites everybody to celebrate and honour Beowulf in the Deer Hall. It’s a mighty feast and Beowulf and all his friends all finds softer places outside the hall to sleep that night. But the King and all the guests stays and falls asleep in the hall. In the deep, cold night a little smaller huge dark shadow, steps into the Deer Hall. Grendels mother! She’s not happy about having her son coming home with only one arm. She steals the arm back and kills King Rothgars most loyal servant and hurries back to the bog to try to save her son.
When King Rothgars sees the bloody footprints on the floor he realizes what happened. He sends for Beowulf, tells him that it’s his own fault because he didn’t listen. The King gets sad and wants to go to his room but Beowulf stops him and asks him to get his bravest of his men. They all follow the tracks to the bog. Beowulf dives into the black water, fights the Mother troll and kills her. He cut the head of Grendel. Beowulf brings Grendels head and a golden hilt to King Hygelac.
Now King Hygelac knowns he can live the rest of his life in peace. There’s a great feast in the Deer Hall and Beowulf and all friends is given presents. Beowulf goes back to Sweden and tells the story about his journey to Denmark and since then it’s spread among friends.

Η συμμετοχή του The Telling Theatre of Denmark υποστηρίζεται από την EUNIC Greece -Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα


 Luis Gómezbeck
Eίναι καλλιτέχνης και διανοούμενος που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς της τέχνης (θέατρο, φωτογραφία, μουσειογραφία, οργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων) και της διανόησης (μελέτη, διδασκαλία, συγγραφή, ποίηση, μετάφραση, δημοσιογραφία), στην Ελλάδα και ενίοτε στο εξωτερικό. Είναι ο πρώτος Μεξικάνος που έχει γράψει και εκδώσει στην ελληνική γλώσσα. Είναι ο μοναδικός Μεξικάνος που μέχρι σήμερα έχει γράψει και εκδώσει ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Είναι από τους ελάχιστους μη Έλληνες που μεταφράζουν από άλλες γλώσσες στην ελληνική. Είναι από τους λίγους Μεξικάνους που έχουν εμφανιστεί σε θεατρικές σκηνές του Λονδίνου. Έχει παίξει σε θεατρικές σκηνές της Αγγλίας, Αργεντινής, Ελλάδας, Μεξικού, Ισπανίας, Ισραήλ, Ιταλίας και Σκωτίας. Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα για τη δουλειά του ως φωτογράφου. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και συνιδρυτής της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας "la Melena del Huachinango".
Ο L. Gomezbeck συμμετέχει εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα με την υποστήριξη του εν λόγω οργανισμού μέσω της EUNIC Greece
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1988 κι έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Βιβλιοθηκονομία. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία. Ασχολείται με το λαϊκό παραμύθι από το 1999 και με την αφήγησή του από το 2003. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια και διεθνή συμπόσια με εισηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δύναμη της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή καθώς και για ζητήματα φιλολογικού κι ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος σχετικά με το λαϊκό παραμύθι. Ανακοινώσεις του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους. Αφηγείται σε ποικίλα ακροατήρια και χώρους μέσα από ένα ρεπερτόριο με 200 ιστορίες απ' τις γωνιές του κόσμου. Πρόθεσή του είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των φίλων της αφήγησης και να δημιουργηθούν ανάλογα κέντρα παντού. Έχει εκδώσει επτά συλλογές με λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις και συνολικά δέκα βιβλία από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α/συνέχεια και ΑΡΜΟΣ. Έχει την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων και του  Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια" από το 2014.  Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη".


Οι Υφάντρες των παραμυθιών

H Ομάδα Αφήγησης "οι Υφάντρες των Παραμυθιών" γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική της εκπαίδευση -μια πορεία που συνεχίζεται- τα πρώτα βήματά της έγιναν τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και έξω απ’ αυτήν, κοινωνούν την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών σε ακροατές που τα έχουν τόσο ανάγκη όσο κι οι ίδιες. Και τέσσερα χρόνια τώρα μένει πάντα, στο τέλος κάθε αφήγησης, μια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουν είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί το υλικό που υπηρετούν κατά τη γνώμη τους  είναι πανάξιο και πρέπει να επιζήσει και να διαδοθεί, γιατί τα λαϊκά παραμύθια είναι μια κολυμπήθρα ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, όπου ο καθένας βαφτίζει τη ζωή του. Για να τη δει με μια νέα, καθαρότερη ματιά: παρηγορητική και
λυτρωτική... Η Ομάδα αποτελείται από τις Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. Σουγιά

ΠαραμυθανθόςΗ αγάπη της Ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός» για τα παραμύθια οδήγησε τα μέλη της  (Δ. Μάλλης - Κ. Μουλά) οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολύ χαρά , αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους. Έχουν αφηγηθεί, σε φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, κοινωνικούς χώρους και καφέ της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Μεταξύ άλλων έχουν αφηγηθεί στο «Μουσείο Ελιάς και Λαδιού», στο Πήλιο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα», στο «Οίκημα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου», στο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης» στο «Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου Νάξου», στις Πλάκες Μήλου, στο τρενάκι Μουτζούρης του Πηλίου, στο «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», στην Πλάκα, στο «Κέντρο Νεότητας» του Δήμου Σαλαμίνας, σε πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων, Δήμου Αλίμου και του Δήμου Σαλαμίνας. Έχουν αφηγηθεί στο «Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια!» (2014, 2015, 2016) στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη» (2013, 2014, 2015), στο φεστιβάλ «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (2014,2015,2016), στο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας (Πειραματικό, 2015) στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου (2016).

Συγγραφικό έργο:
Δημήτρης Μάλλης: "Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου" Εκδόσεις Οσελότος 2014.
Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά:  Συμμετοχή με δυο παραμύθια στα συλλογικά έργα: "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014 -  και  "Παραμύθια των Ευχών" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015  
www.facebook.com/paramythanthosΠαραμυθοπεράσματα


Η Ομάδα αφήγησης Παραμυθοπεράσματα ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο της αφήγησης ως μια παρέα ανθρώπων με αγάπη και πάθος για την αφήγηση των παραμυθιών. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αναφοράς (εκπαίδευση, κοινωνικές επιστήμες, οικονομία) και συναντήθηκαν μέσα από έναν διετή σεμιναριακό κύκλο. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ αφήγησης (3ο Φεστιβάλ Αφήγησης"Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" 2016, 9ο και 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" 2015,2016), 1ο Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Παραμυθιού 2017), 2η και 3η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού 2016, 2017). Η ομάδα αποτελείται από τις Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτο, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη.

Παναγιώτης Κόκκορης
Γεννήθηκε  το 1977 και μεγάλωσε στα Σαϊτέικα έναν οικισμό του Βέλου Κορινθίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2002 και ξεκίνησε ένα μεταπτυχιακό το οποίο εγκατέλειψε σύντομα. Το 2005 ταξίδεψε και έμεινε για 6 μήνες στην Ιρλανδία. Επηρεασμένος  απ’ τον  εκεί τρόπο ζωής αλλά και από την ανά-γκη της δικής του εσωτερικής αναζήτησης , αποφάσισε να   συνεχίσει τα ταξίδια του σε διά-φορες  χώρες  της Ευρώπης, Ασίας και Ωκεανίας. Δουλεύοντας  περιστασιακά σε διαφορετι-κούς εργασιακούς  χώρους με μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για να συνεχίσει το ταξίδι. Το 2007 ήρθε σε επαφή με τις παραστατικές  τέχνες  παρακολουθώντας μια σειρά επαγγελματικών σεμιναρίων για  ανιματέρ, διασκεδαστές, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ. Ευ-θύς  αμέσως ξεκίνησε να δουλεύει στο χώρο αυτό ενώ ταυτόχρονα  συμμετείχε  σε διεθνή σεμινάρια σωματικού θεάτρου με εξειδίκευση στον θεατρικό κλόουν. Συνέχισε τις σπουδές  του ως κλόουν στην Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Έχει συμμετάσχει ως performer και ως δάσκαλος σε πολλά  Ευρωπαϊκά  προγράμματα με στόχο τη δημιουργία  παραστά-σεων σε απομονωμένες περιοχές και τη βοήθεια ευπαθών  κοινωνικών  ομάδων. Έχει ζήσει σε διαφορετικές  χώρες  δουλεύοντας ως κλόουν, ανιματέρ, ξυλοπόδαρος και παραδίδο-ντας μαθήματα που σχετίζονται με τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Είναι παντρεμένος με την Gozde Atalay Kokkoris απ΄την Τουρκία  που επίσης είναι ηθοποιός  και κλόουν.

Άρχισε να ασχολείται  με το παραμύθι από τον Οκτώβριο του 2013. Έχει αφηγηθεί στα 4ο, 5ο και 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" (2014, 2015, 2016), 2ο και 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" (2015, 2016) και 9ο και 10ο Φεστιβάλ "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (2015, 2016) καθώς και στις 2η Σκυταλδρομία Παραμυθιού (2016).
..........

 Ήμουνα κι εγώ εκεί

Η Ομάδα αφήγησης "Ημουνα κι εγώ εκεί" αποτελείται από τις Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη,  Α. Φλωράκη και τον Θ. Ίντα. Προέρχονται από διαφορετικούς χώρους (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση) και περπατά τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" (2016), στο 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους" (2016) καθώς και στην 2η και 3η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2016, 2017).

Κόκκινη Κλωστή

Πρόκειται για νέα πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που διάγει ακόμη πορεία μαθητείας. Η Ομάδα αφήγησης  "Κόκκινη Κλωστή" αποτελείται από τις Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη, Ε. Λεβεντάκη). Συναντιούνται από διαφορετκούς χώρους αναφοράς (οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, εκπαίδευση, τεχνικοί τομείς, ψυχολογία) και εξερευνά με σεμνότητα τα πρώτα της βήματα στους χώρους της αφήγησης. Έχει λάβει μέρος στην 3η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού (2017).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.