Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Απόψε ο Μαραθώνιος Αφήγησης για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 20 Μαρτίου

Με τον τρίωρης διάρκειας Μαραθώνιο Αφήγησης υποδέχεται και γιορτάζει το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα...μια πόλη παραμύθια" τη γιορτή των ιστοριών και των παραμυθάδων θεσμοθετημένη διεθνώς την 20η Μαρτίου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (World Storytelling Day) που θα φιλοξενηθεί για άλλη μια φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ, Ηρακλειδών 66 στο Θησείο στη διάρκεια των ωρών 17.00-20.00

Ο Κατάλογος των Αφηγητών για το 2019 έχει τις εξής συμμετοχές:


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ


Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην Εθνική Ημέρα Αφήγησης της Σουηδίας από το 1991. Την εποχή εκείνη οργανωνόταν στη χώρα, στις 20 Μαρτίου, η εκδήλωση με τον τίτλο «Alla berattares dag» (Η Ημέρα των Παραμυθάδων). Παρόλο που το Εθνικό Σουηδικό Δίκτυο Αφήγησης έπαψε να υφίσταται λίγο αργότερα,  η Ημέρα των Παραμυθάδων εξακολού-θησε να γιορτάζεται από μεμονωμένους αφηγητές της χώρας κατά τόπους.

          Το 1997 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, οργανώθηκε από την τοπική ένωση των εκεί αφηγητών μια πενθήμερη εκδήλωση «Γιορτής των Ιστοριών» κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε η 2οη Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα των Προφορικών Αφηγητών». Την ίδια περίοδο, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήδη εορταζόταν η ίδια ημέρα του Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα των Παραμυθάδων».

Όταν εμφανίστηκε το Σκανδιναβικό Ιντερνετικό Δίκτυο για την Αφήγηση «Ratatosk» το 2001, οι Σκανδιναβοί παραμυθάδες προχώρησαν στην υλοποίηση της ιδέας για την εξάπλωση του εορτασμού της εκδήλωσης από τη Σουηδία στη Δανία, την Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003 η ιδέα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες κι έγινε γνωστή διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης». Το 2005 οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν κι οργανώθηκαν από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους κι έκτοτε οι οργανωτές πληθαίνουν και οι εορτασμοί απευθύνονται σε περισσότερους φίλους των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και των λαϊκών ιστοριών.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» είναι από τον ευρωπαϊκό χώρο η Αυστρία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Από την Ασία συμμετέχουν  ο Λίβανος, η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, και η Κορέα.  Από την αφρικανική ήπειρο παίρνουν μέρος η Αίγυ-πτος, η Γκάνα και η Νότιος Αφρική ενώ από την αμερικανική ήπειρο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

   Κάθε χρόνο ορίζεται οι αφηγήσεις την ημέρα αυτή να έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα,  κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, για να έχουν οι εορτασμοί έναν ενιαίο στην απεύθυνσή τους χαρακτήρα. του 2016 ήταν:«Δυνατές γυναίκες» και του 2017 είναι «Μεταμορφώσεις».

Το λογότυπο έχει σχεδιάσει ο Σουηδός αφηγητής Mats Rehnman μέλος της Fabula Storytelling.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.